Punca Bayi Kembung Perut

8 Punca Bayi Kembung Perut

Masalah bayi kembung perut merupakan perkara biasa yang berlaku kepada bayi yang berusia kurang daripada 4 bulan. Tetapi apakah sebenarnya punca bayi kembung perut?

Disebabkan perut bayi sangat sensitif, terdapat beberapa punca yang boleh menyebabkan keadaan ini.

punca bayi kembung perut

Sebelum itu, adalah penting untuk memahami apa itu kembung dan bagaimana ia memberi kesan kepada bayi.

Kembung perut pada bayi, jika melalui pandangan mata kasar, dapat dilihat di mana perut bayi kelihatan tidak seperti biasa. Ianya sering kali di kaitkan dengan keadaan perut menjadi bengkak dan terasa ketat atau penuh.

Ini boleh menyebabkan ketidak selesaan dan boleh menyebabkan kolik, keadaan di mana bayi menangis secara berlebihan dan sukar tidur. Malah ada bayi yang sedu berjam-jam lamanya.

Apa Yang Dimaksudkan Bayi Kembung Perut

maksud kembung perut

Merujuk kepada portal MyHealth Kementerian Kesihatan Malaysia, kembung perut biasanya merujuk kepada situasi keadaan bayi yang menangis berterusan disebabkan oleh sakit perut.

Penilaian biasanya akan di pastikan berdasarkan perkara-perkara seperti:

 • Bayi menangis berterusan atau kerap menangis dalam tempoh masa yang lama tanpa sebab-sebab yang jelas.
 • Masalah ini berlarutan selama 2 hingga 4 jam sehari untuk sekurang-kurangnya 5 hari seminggu dan selalunya bermula pada umur bayi 2 hingga 3 minggu dan beransur kurang/pulih apabila bayi mencapai umur 3 hingga 4 bulan.

Selepas mengetahui apa yang dimaksudkan dengan bayi yang kembung perut, sekarang mari kita lihat pula beberapa punca yang biasa yang menyebabkan kembung perut pada bayi:

Punca Bayi Kembung Perut Berkaitan Makanan

Memberi makan secara berlebihan

Memberi minum susu kepada bayi merupakan satu keperluan untuk pertumbuhan bayi. Namun penyusuan berlebihan,boleh menjadi salah satu punca kembung perut pada bayi.

Apabila bayi diberi makan terlalu banyak, mereka mungkin menelan udara bersama susu mereka, yang boleh menyebabkan perut menjadi buncit dan tidak selesa.

bayi makan berlebihan

Untuk mengelakkan penyusuan berlebihan, adalah penting untuk memahami isyarat bayi anda dan memberi mereka makan apabila mereka lapar.

Ia juga penting untuk memastikan bayi anda menyusu dengan betul dan tidak menelan terlalu banyak susu terlalu cepat.

Intoleransi laktosa

Intoleransi laktosa berlaku bagi bayi yang mengunakan susu formula. Ianya adalah keadaan di mana bayi tidak dapat mencerna laktosa, gula yang terdapat dalam susu dan produk tenusu lain.

Ini boleh menyebabkan bayi kembung perut, dan cirit-birit.

bayi muntah

Jika bayi anda tidak bertoleransi laktosa, anda mungkin perlu menukar kepada formula bebas laktosa atau jika anda merupakan ibu yang menyusukan bayi, anda boleh cuba untuk menghapuskan tenusu daripada diet.

Anda juga boleh berhubung dengan doktor atau pegawai perubatan untuk mengesyorkan penyelesaian lain untuk membantu menguruskan keadaan ini.

Alahan makanan

Alahan makanan juga boleh menjadi punca bayi kembung perut. Alergik biasa disebabkan susu lembu, soya, telur, gandum, dan kacang tanah.

alahan makanan bayi

Jika anda mengesyaki bayi anda mempunyai alahan makanan, adalah penting untuk berbincang dengan doktor anda.

Mereka boleh melakukan ujian untuk mengesahkan alahan dan mengesyorkan perubahan diet atau rawatan lain untuk bayi anda.

Punca Bayi Kembung Perut Disebabkan Masalah Kesihatan Yang Lain

Penyakit refluks gastroesophageal (GERD)

Penyakit refluks gastroesophageal (GERD)

GERD adalah keadaan di mana otot di pangkal esofagus tidak menutup dengan betul, menyebabkan asid perut mengalir semula ke esofagus.

Ini boleh menyebabkan kembung perut, ketidakselesaan, dan muntah.

Jika bayi anda menghidap GERD, anda perlu mendapatkan nasihat doktor mengesyorkan ubat atau rawatan lain untuk bayi anda.

Sembelit

sembelit

Sembelit adalah keadaan di mana najis menjadi keras dan sukar untuk dikeluarkan. Ianya juga boleh menjadi punca kepada bayi kembung perut dan ketidakselesaan.

Untuk mengelakkan sembelit, adalah penting untuk memastikan bayi anda mendapat serat yang mencukupi dalam diet mereka.

Anda juga boleh cuba memberi bayi anda mandi air suam atau mengurut perutnya secara perlahan untuk membantu merangsang pergerakan usus.

Usus tersumbat

usus tersumbat

Dalam kes yang jarang berlaku, kembung perut pada bayi boleh disebabkan oleh penyumbatan usus. Ini boleh berlaku jika terdapat pertumbuhan atau halangan lain dalam usus.

Jika anda mengesyaki bayi anda mengalami penyumbatan usus, adalah penting untuk mendapatkan rawatan perubatan dengan segera.

Keadaan ini boleh menjadi serius dan memerlukan rawatan segera.

Udara yang ditelan

bayi puting

Menelan udara semasa menyusu juga boleh menyebabkan kembung perut pada bayi.

Ini boleh berlaku jika bayi anda makan terlalu cepat atau jika mereka menggunakan botol atau puting dengan puting yang terlalu kecil.

Untuk mengelakkan ini, adalah penting untuk memastikan bayi anda menyusu pada kadar yang selesa dan puting pada botol atau puting mereka adalah saiz yang sesuai.

Cara Untuk Menggelakkan Bayi Kembung Perut

Sebagai tambahan kepada punca-punca ini, terdapat beberapa faktor lain yang boleh menyumbang kepada kembung perut pada bayi, termasuk tekanan, penyakit, dan ubat-ubatan tertentu.

Selain langkah-langkah ini, terdapat juga beberapa ubat semulajadi yang boleh membantu mengurangkan kembung perut pada bayi. Ini termasuk:

Probiotik

probiotic

Probiotik ialah bakteria hidup dan yis yang bermanfaat untuk sistem pencernaan bayi anda.

Mereka boleh membantu meningkatkan penghadaman dan mengurangkan kembung perut. Probiotik boleh didapati dalam makanan atau suplemen tertentu.

Kesan probiotik untuk bayi kembung perut juga boleh dilihat menerusi kajian yang terdapat dalam laporan ncbi. Menurut kajian, probiotik bantu bayi elak masalah colic.

Gripe water

Menggunakan gripe water juga boleh membantu meredahkan dan keselesaan kepada bayi yang mengalami kekembungan atau angin berlebihan.

Gripe water juga mengandungi Dill Seed Oil yang bagus untuk melegakan simptom angin dalam perut dan boleh digunakan pada bayi berumur satu bulan ke atas.

 Contoh Alpro Pharmacy Woodward’s Gripe Water yang terdapat di pasaran

Minyak sapuan yang sesuai

Masalah bayi kembung perut juga, boleh diredahkan dengan mencuba sapuan minyak yang sesuai dengan urutan yang lembut pada perut bayi yang juga boleh membantu mengatasi masalah ini.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa walaupun kaedah ini mungkin membantu, adalah lebih baik untuk berbincang dengan doktor anda sebelum menggunakan sebarang rawatan atau suplemen baharu untuk bayi anda.

Untuk mengelakkan dan hilangkan kembung perut pada bayi, terdapat beberapa langkah yang boleh dilakukan oleh ibu bapa. Ini termasuk:

 • Memberi makan bayi anda pada kadar yang selesa dan mengikut isyarat mereka
 • Memastikan bayi anda menyusu dengan betul dan tidak menelan udara
 • Menambah lagi serat kepada diet bayi anda untuk membantu mengelakkan sembelit
 • Menghapuskan potensi alergen daripada diet bayi anda jika mereka mempunyai alahan makanan
 • Sendawa bayi anda selepas menyusu untuk membantu membebaskan udara yang terperangkap
 • Menggunakan puting dengan saiz dan bentuk yang sesuai untuk kaedah penyusuan bayi anda (botol atau pacifier)
 • Mengurut perut bayi anda untuk membantu merangsang pergerakan usus dan mengurangkan ketidakselesaan
 • Memastikan bayi anda mendapat cecair yang mencukupi untuk mengelakkan dehidrasi

Bila Perlu Mendapatkan Rawatan Perubatan

Walaupun kembung perut adalah isu biasa pada bayi, adalah penting untuk mengetahui masa untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Jika bayi anda mengalami mana-mana simptom berikut, anda harus segera menghubungi doktor anda:

 • Enggan makan atau minum
 • Muntah
 • Cirit-birit
 • Demam
 • Tanda-tanda dehidrasi, seperti kencing berkurangan atau mulut kering
 • Darah dalam najis
 • Sakit perut yang teruk atau berterusan
 • Kekecohan atau tangisan yang berlebihan

Gejala ini mungkin menunjukkan keadaan yang lebih serius yang memerlukan perhatian perubatan.

Doktor anda akan melakukan pemeriksaan fizikal, mengambil sejarah perubatan, dan melakukan sebarang ujian yang diperlukan untuk menentukan punca simptom bayi anda.

Kesimpulan

Seperti yang telah dikongsikan mengenai punca bayi kembung perut ,ia boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk makan berlebihan, intoleransi laktosa, GERD, alahan makanan, sembelit, udara tertelan, dan penyumbatan usus.

Walaupun kembung perut boleh menyebabkan bayi tidak selesa , ia biasanya diuruskan dengan rawatan di rumah yang mudah.

Namun sekiranya bayi anda mengalami sebarang gejala yang membimbangkan , adalah penting untuk mendapatkan rawatan perubatan untuk menentukan punca bayi kembung perut dan menerima rawatan yang sesuai.

Risau juga zaman sekarang ni ada musim budak batuk secara beramai-ramai. Seolah berjangkit secara pantas.

Dengan mengikut cadangan doktor anda dan mengamalkan tabiat pemakanan yang baik, anda boleh membantu mencegah dan menguruskan kembung perut pada bayi anda.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *